domingo, 27 de diciembre de 2015

L'ESCOLA D'ATENES


Una de les manifestacions més perfectes del classicisme renaixentista és L'Esola d'Atenes (1508-1511), d'un dels màxims exponents de la pintura del Cinquecento, Rafael Sanzio (1483-1520). La pintura representa la Filosofia, la via humana per accedir al coneixement, en contraposició a la Teologia, basada en la inspiració divina. 




La_scuola_di_Atene.jpg




Sala de la Signatura DOCUMENTACIÓ GENERAL 

TÍTOL: L'Escola d'Atenes


AUTOR: Rafael (1483-1520)


ESTIL: Renaixement 


TÈCNICA: Fresc


SUPORT: 7,72 m 


LOCALITZACIÓ: Sala de la Signatura, Vaticà, Roma



El quadre s'enmarca en l'interior d'un ampli profund temple d'inspiració romana, en el qual es troben reunides un grn nombre de persones de l'Antiguitat, filòsofs i científics. El marc arquitectònic en què s'engloba el quadre consisteix en una gran nau amb volta de canó amb cassetons. 

Davant de l’edifici hi ha quatre esglaons, damunt dels quals es distribueixen els personatges formant una mena de semicercle al voltant de les figures centrals de la composició: Plató i Aristòtil, els filòsofs grecs més importants segons els humanistes. Aquestes dues figures queden enmarcades sota un arc de mig punt que representa el punt més llunyà, anomenat punt de fuga. A més a més, el cel blau que es veu deut a la inconclusió de l'edifici els fa de fons. Plató porta a les mans el Timeu, un dels seus Diàlegs més significatius, i amb el dit aixecat ens assenyala el cel, el món de les idees. Al seu costat, Aristòtil sosté un volum de l’Ètica i estén la seva mà dreta cap al terra, assenyalant la realitat. D’aquesta manera, Rafael vol mostrar l’oposició de la platònica teoria de les idees amb el racionalisme i l’empirisme predicats per Aristòtil.
Aquests dos persontes són els únics que transmeten tranqul·litat en contrast amb la resta, que discuteixen, es mouen. etc. 

Presidint la presència dels filòsofs, s’alcen les figures de Pal·las, Atenea i Apol·lo, les divinitats protectores del pensament i les arts.
       

Plató                                                Aristòtil
Al voltant de les figures centrals podem observar una selecció dels filòsofs de l’antiguitat: Sòcrates, Heràclit, Pitàgores, Anaxàgores, Protàgores, Euclides… És a dir, les diferents esferes del saber agrupades des de l’edat mitjana en el Trivium i el Quadrivium, els estudis de preparació a la filosofia (entesa com a ciència del saber) i la teologia (entesa com a ciència o estudi de Déu) en els centres d’ensenyament medievals.




La idea d'horitzontalitat que transmet la disposició dels personatges té, per tant, una possible correspondència amb la representació de les set Arts Liberals. En primer pla, a l'esquerra, trobem Gramàtica, Aritmètica i Música; a la dreta, Geometria i Astronomia, i, a dalt de les escales, Retòrica i Dialèctica. 


Set Arts Liberals 
Amb aquesta representació, la saviesa clàssica estava lligada al món humanista i renaixentista de l’època. I aquest lligam intel·lectual entre els móns clàssic i renaixentista es fa evident en observar els rostres dels filòsofs, que són representacions dels artistes del període: Leonardo da Vinci presta el seu rostre a Plató, Bramante a Euclides, Miquel Àngel a Heràclit, Perugino a Protògenes, i Rafel es presenta a si mateix com Apel•les, el més important dels pintors clàssics… Només la figura d’Aristòtil s’inspira directament en el bust hel·lenístic que es conserva en el Museu de les Termes.
La unitat i equilibri compositiu destaquen en l’obra de Rafael. D’una banda, els personatges es mostren dinàmics (es mouen en totes direccions i gesticulen, discuteixen, ensenyen, raonen, etc.) i les seves actituds arriben a ser agitades. Ara bé, l’estricta perspectiva lineal del marc arquitectònic determina la sensació estàtica del conjunt, a la vegada que li dóna un equilibri perfecte i una gran coherència. 

PERSONATGES:


1. PITÀGORES (matemàtic)

Pitàgores escriu en un llibre envoltat d'un grup d'observadors. Un d'ells (ANAXIMANDRE) pren nota d'allò que el mestre està escrivint. AVERROES, dret i amb un turbant, observa atentament el que fa el matemàtic. 

Pitàgores representa l'Aritmètica i la Música. 



2. PARMÈNIDES

Es troba dret al costat de Pitàgores, i sembla que vulgui mostrar-li alguna cosa d'un escrit que té a les mans. 



3. DIÒGENES EL CÍNIC

Aquest filòsof rebutjava les possessions terrenals i les convencions socials. Es per això que està estirat al mig de l'escala, ignorant tot el que succeeix al seu voltant. 


4. HERÀCLIT

Es troba situat al peu de l'escala, i introdueix la composició. Apareix pensatiu i quiet, tot i que la idea central del seu pensament és el moviment perpetu. 

El rostre d'aquest personatge està inspirat en el de l'artista Miquel Àngel. Precisament per axò, es recolza en un bloc de marbrre, símbol de la seva escultura. 

      

5. EPICUR

El filòsof Epicur veteix una túnica de color blau cel, i llegeix un llibre que li sosté un nen petit Per a ell, la felicitat residia en la recerca dels plaers de l'esperit. 


6. SÒCRTES

Va vestit amb una túnica marró i exposa les seves idees a un grup de persones. 


7. ALEXANDRE EL GRAN

Vestit amb armadura i portnt una espasa, escola atentament a Sòcrtes. 

Alexandre havia estat deixeble d'Aristòtil.


8. HEPÀTIA D'ALEXANDRIA

L'única dona de la composició vesteix una túnica blanca i mira fixament l'espectador. 



9. EUCLIDES (representant de la Geometria)

Està dibuxant en una pissarra una figura geomètrica amb un compàs, i envoltat d'una sèrie de deixebles. 

Euclides porta la cara del'arqutecte Bramante, que inspirà tota l'arquitecra en la qual s'enmarca el fresc. 



10. PTOLOMEU

Es troba d'esquena a l'espectador, duu una corona i sosté la bola del món, símbol de la seva teoria que defensava que la Terra era el centre de l'univers. 

11. ZOROASTRE (profeta)

Es troba davant de Ptolomeu i sosté l'esfera de l'univers.

12. RAFAEL

El pintor va autoretratar-se en la seva obra. És el jove que apareix amb un barret negre i mirant a l'espectador. 

13. SODOMA

Artista i amic de Rafael, situat just al costat del pintor. 

Zoroastre       Rafael   Sodoma            Ptolomeu


14. PLOTÍ

Gran teòric de l'art de finals del món antic, que deia que l'art havia de fugir d'imitar la realitat. 




15. ESTÀTUES D'APOL·LO I MINERVA
      
Apareixen a cada costat del fresc, i donen pas al fons arquitectònic que marca la profunditat de l'escena. 

   

sábado, 26 de diciembre de 2015

L'ART A L'ANTIGA GRÈCIA

L'ART COM A PERFECCIÓ


L'Art greg, també conegut amb el nom d'Art clàssic, és l'estl elaborat pels antics artistes grecs, caracteritzat per la búsqueda de la bellesa ideal.
Les característiques que definexen aquest art  són les següents:

  • Fa aparèixer un idealsme estètic que busca representar una visió idílica de la bellesa
  • Representa la proporció i l'equilibri, que ajuden a destacar el concepte de perfecció estètica
L'art greg es caracteritza per la recerca de la perfecció, l'equilibri, l'harmonia, la qualitat, etc. És un art ple de sinceritat, noblesa, força i delicadesa. 

        
  • No té un caràcter pràctic sinó decoratiu
  • Es preocupa per repesentar una visió idealitzada del cos humà
És un art essencialment humà (es preocupa per exaltar les qualitats humanes).

  • Imita la naturalesa amb una visió idealitzada d'aquesta
A l'Antiga Grècia, l'art buscava la imitació de la natura a través de la MIMESIS aristotèlica. Aquest concepte pròpiament estètic va ser definit a partir d'Aristòtil com a "la imitació de la naturalesa com a fi essencial de l'art", i és l'antònim de DIÈGESIS. Així com la mimesis és una imitació o un model d'allò que l'artista veu en la naturalesa i es decideix a plasmar en una obra d'art, la diègesis és una explicació o reflexió sobre els somnis i les fantasies de l'artista, allò que aquest expressa lliure, cretiva i directament. 
  • No busca ser un instrument de propaganda, sinó un vehicle de plaer estètic
Degut a tots aquests aspectes formals (perfecció, equilibri, harmonia, qualitat, etc.) les experiènces estètiques que experimentem a l'hora d'observar una obra grega ens produeixen plaer, ens fan oblidar-nos de nosaltres mateixos, alteren la nostra vivència del temps i transformen la nostra visió de la realitat. 

          
  • Utilitza la raó de les mesures matemàtiques  per tal de representar la proporció ideal en les obres d'art. 

El CÀNON és la mesura justa entre les parts o els elements d'una escultura clàssica. La bellesa era el resultat de tota una sèrie de càlculs matemàtics, mesures i proporcions. A l'Antiga Grèia s'entenia el cos humà com l'ideal de bellesa en el qual totes les parts havien de guardar una proporció harmònica entre si. Per tant, un cos era considerat bell quan totes les parts eren proporcionals a la figura sencera i mantenien una simetria concreta. El cànon de bellesa establex que el coshumà, per tal de ser perfecte, ha de mesurar set vegades el cap. 

  


Un altre concepte important que cal destacar referent a l'art greg és el de CATARSIS, que vol dir literalment "purificació de l'ànima". Aristòtil, en el seu llibre Poètica, analitza la tragèdia grega (un tipus de gènere teatral). Considera que aquesta intenta reproduir sentiments humans. Els espectadors s'emocionen al veure l'obra representada, s'identifiquen amb els personatges que hi apareixen, i això els permet alliberar tota la seva angoixa i purificar-se.